Kozijnen verven

Vooral houten kozijnen hebben veel onderhoud nodig. De kozijnen dienen namelijk om de 5 jaar aan de buitenkant geverfd te worden.

Hoe ga je precies te werk als je je kozijnen wilt verven? Voor binnen en buiten geldt het volgende stappenplan. Volg de eenvoudige stappen welke je hieronder kunt vinden en gebruik kwalitatief hoge verfsoorten om nog lang te kunnen genieten van het eindresultaat.

Stap 1: Reiniging en reparatie

Je dient de kozijnen eerst goed schoon te maken voordat je echt aan de slag kunt. Denk hierbij aan het verwijderen van de verf, het ontvetten van de oppervlak en het eventueel repareren van verrotte gedeeltes. Hier kun je een ontvetter of ammoniak voor gebruiken. Voor het verwijderen van verf kun je beter een verfföhn of een gewone föhn gebruiken. Zorg er echter voor dat het oppervlak niet te heet wordt. Gebruik daarna een krabber om het verwijder te verwijderen.

Belangrijk is dat er geen verfresten achterblijven, deze zul je namelijk na het verven gewoon weer kunnen zien. Verder is het belangrijk dat je verrotte gedeeltes repareert. Hier vind je meer daarover.

Stap 2: Afplakken

Nu is het tijd dat je het glas gaat afplakken met schilderstape om er voor te zorgen dat je netjes kunt werken. Daarnaast scheelt het een hoop tijd omdat je achteraf geen verf van het glas hoeft te verwijderen.

Stap 3: Verven (grondverf aanbrengen)

Nu kun je aan de slag met daadwerkelijk verven. Je brengt eerst een grondlaag aan, het liefst minimaal 2 keer.

Stap 4: Verven (nogmaals schuren)

Het is raadzaam om met fijn schuurpapier het gedroogde (minimaal 12 uur) oppervlak behandeld. Zo krijg je namelijk een egale ondergrond. Zijn er nog putjes of iets dergelijks? Deze kun je dan gewoon weer vullen.

Stap 5: Verven (laklaag aanbrengen)

Je kunt nu beginnen met het aanbrengen van de laklaag. Zorg dat je een goede kwast gebruikt en deze goed in de verfbak drukt maar niet te veel opneemt. Je kwast mag niet gaan druppelen. Verf in de richting van de nerven en begin eerst met de randen en de hoeken. Daarna kun je een grotere roller gebruiken voor grote oppervlakken.

Laten drogen en klaar! Dit is alles. Wil je niet zelf aan de slag? Dan kun je natuurlijk ook een schildersbedrijf inhuren voor de schilderswerkzaamheden.