Kozijn reparatie

Kozijn repareren: wat moet je weten?
Duur: 4 tot 6 uur
Moeilijkheidsgraad: Moeilijk (precisie werk)

Kozijnen van hout hebben vaak onderhoud nodig. Het begint daarom met goed schilderwerk en zorgt dit er voor dat het hout niet aangetast kan worden de door de weersinvloeden.

Echter kan het zijn dat het schilderwerk niet meer deugd en het kozijn is aangetast.

Waarom repareren?

Een specialist zoals een kozijnbedrijf of een schildersbedrijf kan je hier goed bij helpen. Kijk of het bedrijf een keurmerk heeft en is aangesloten bij een branchevereniging zoals Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (SGT).

Stappenplan reparatie houten kozijn

Echter is het ook mogelijk om zelf je kozijnen te gaan repareren. Hoe kun je het beste een houten kozijn repareren? Over het algemeen kun je het volgende stappenplan handhaven. Dan zou je het kozijn kunnen repareren en er nog lang plezier van hebben.

Stap 1:

Verrot gedeelte aanpakken
Het gedeelte dat verrot is dient er helemaal uit te zien. Dus gebruik een beitel en haal dit er helemaal uit totdat je een schoon en droog houten gedeelte tegenkomt. Maak het gedeelte vervolgens goed schoon.

Stap 2:

Aanbrengen van houtrotstop
De plek welke je zonet behandeld hebt dien je te behandelen met houtrotstop. Zorg dat het middel goed op de plek uitgesmeerd wordt.

Stap 3:

Aanmaken houtrotvuller
Nu dien je houtrotvuller aan te maken, de 2 delen dien je goed met elkaar te mengen. Het verhardingsproces zal daarna beginnen. Zorg dat je niet te veel aanmaakt.

Stap 4:

Opvullen
De plek welke je schoongemaakt hebt en welke nu rotvrij is dien je nu te vullen met de houtrotvuller. Vul de gaten goed in met het mengsel (het liefst in meerdere lagen).

Stap 5:

Afwerking
Nu is het tijd om de reparatie af te werken met een beitel en schuurpapier. Zorg dat je een grove soort gebruikt en het daarna afwerkt met een dunne variant.

Stap 6:

Schoonmaak van kozijn
Nu je klaar bent met de afwerking kun je het gaan schoonmaken. Als je klaar bent kun je het geheel eerst goed laten verharden en drogen. Daarna pas is het mogelijk om te verven. Meestal na een dag of 4.